2011. február 24., csütörtök

Kókuszkocka

Anyukám sosem fogott bele, mondván, rettentően macerás. De nem az! Komolyan, az egyik legjobb vendégváró süti- nem lehet elrontani, gyors (igen, gyors!), és mindenki szereti...



Tészta:

Sima piskóta, az én nagyobb, mély tepsimhez 10 tojásból, hogy elég magas legyen.

10 tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
1 kk szódabikarbóna
2 cs vaníliáscukor

A piskótát anyukámtól tanult sorrendben készítem, ez szentírás, mindig működik, tehát nem kísérletezem mással.
Először bekapcsolom a sütőt, hogy felmelegedjen, és kibélelem jó minőségű sütőpapírral a tepsit. (A piskóta a legérzékenyebb a vacak papírra. Ha belesül, vége a dalnak...)



A tojások fehérjét tökéletesen kemény habbá verem- akkor jó, ha a felfordított tálból nem folyik ki :-)

Ekkor tovább verem a hozzáadott cukorral és vaníliáscukorral- így kifényesedik a hab.




Ekkor jön hozzá a sárgája, óvatosabban verve hozzákeverem. Végül 5 kanál liszt és a fél kiskanál szódabikarbóna, ezt már egészen óvatosan forgatom bele, hogy ne törjön a hab, majd ugyanígy a liszt és szódabikarbóna másik fele.




Azonnal a tepsibe öntöm, és óvatosan elsimítom. Mehet a forró sütőbe: 10 percig 200 fokon, majd még kb. 15 percig 160 fokon sütöm, de az időre nagyon figyelni kell, mert erősen függ a sütőtől (az enyém légkeveréses) és a piskóta vastagságától! Közismert, de inkább leírom: a piskótára szigorúan tilos sülés közben rányitni az ajtót!

Ha kész, lekapcsolom a sütőt, és kicsit kinyitom az ajtót. majd teljesen nyitom, várok, és csak aztán veszem ki. Rácsra és konyharuhára fordítom, és hagyom kihűlni. (Ha nincs megfelelő méretű rács, néhány fakanalat teszek a konyharuha alá.)
Amíg hűl, elkészítem a mártogatóst.

25 dkg margarin
25 dkg cukor
4 ek kakaó
1 dl tej

Összemelegítem a tűzhelyen, folyamatosan kevergetve.




A langyos piskótát kockára vágom.







Egyet villára szúrok, belemártom a kakaós löttybe, várok néhány másodpercet, hogy magába tudja szívni, majd átemelem a kókuszos tálba (200 g kókuszreszelék).






Körbeszórom, és mehet a tálcára.
Akkor a legfinomabb, ha tudott a krém egy kicsit dermedni, mondjuk egy fél órát. És még másnap sem lesz szörnyen száraz...

5 megjegyzés:

  1. Három hete sütöttünk otthon. Csak mi nem piskótatésztából csináljuk, hanem egy kicsit mézesből, és az így elvileg tovább eláll - még egy hét múlva is friss a süti (ha hidegen volt).
    Egyébként nem tudsz ajánlani valami jó kis tortareceptet? Hétvégén ünnepelünk, és keresek valami új ízt. :)

    VálaszTörlés
  2. Tavaly tartottunk egy óriási összevont családi szülinapot, akkor sütöttem dobostortát, grillázstortát, csokoládé és epercharlotte-ot, túrótortát... Milyenre gondolsz? mivel nálunk az április a szülinapszezon kezdete, újrasütöm majd ezeket és fotóval együtt kerülnek fel, de a receptet addig is szívesen átküldöm! (A dobos nem félelmetes ám!)

    VálaszTörlés
  3. Igazából ahogy tegnap nézelődtem, nagyon megtetszett az Esterházy torta - kicsit diós, bár rémlik, hogy nem mindenki szereti a diót a családban. De lehet, hogy egy dobosba belekezdenék... Vagy milyen a grillázs? (Túró- és csokitorta kilőve, mindig olyan szokott lenni... :D)

    VálaszTörlés
  4. A Dobostortát úgy kényelmes készíteni, ha előző nap tudsz vele foglalkozni kicsit. A tésztája sima piskótaféle, de az a lassító tényező, hogy egy kapcsos tortaforma lapján kell 1-1 merőkanálnyit megsütni belőle, mert olyan vékony lapokat lehetetlen kézzel szeletelni egy magas piskótából. A krém egy nem nehéz csokokrém, a karamellbevonat is negyed óra alatt kész. Én úgy szerveztem, hogy előző nap kisütöttem a lapokat és megtöltöttem krémmel, éjjel hűtő, ahol jól összeért. Tálalás előtt pedig karamell. Ezt nem ér hamarabb, mert a hűtő párájában egyszerűen leolvad :-) Tapasztalat :-) Kéred a pontos receptet? A grillázskrémhez kell gyártani egy adag diós karamellt-grillázs- és porrá kell zúzni klopfolóval, ez a része némileg időigényes, egyébként semmi különös :-)

    VálaszTörlés
  5. Hú, igen, azt hiszem, kérem a receptet! :) (Kérhetném a grillázsosét is?) Köszi. (Amúgy pénteken sütünk és szombaton lesz a parti, szóval abszolút megoldható.)
    mosolyto@gmail.com

    VálaszTörlés