2011. február 11., péntek

Gesztenyés szelet

Nagy kedvenc lett már az első sütés után. Előnye, hogy pár nappal az alkalom előtt el lehet készíteni, mivel olyan puhulós féle...

Tészta:

60 dkg liszt
20 dkg lágy margarin
15 dkg cukor
1/2 csomag szalakáli
1 dl tej
2 egész tojás

Krém:

2 cs vaníliapuding
7 dl tej
20 dkg cukor
15 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza

A hozzávalókat minden teketória nélkül összegyúrom. Én olvasztva szeretem hozzáadni a margarint, de helyes eljárás a morzsolás lenne...A tésztát négy részre osztom, majd elkezdem kinyújtani.

Tepsi méretű legyen a végére, és egészen lehelet-vékony! Alatta fontos lisztezni, különben ragad.
Sodrófára feltekerve óvatosan átteszem egy sütőpapírra. Érdemes jó minőségű sütőpapírt használni (az enyém pl. Hama, vagy Hema, vagy valami hasonló...) , mert ezek jópár sütést bírnak, és egészen biztosan nem ragadnak semmibe...

Én légkeveréses sütőben 220 fokon 4 percig sütöttem a lapokat. Egy sül, egy már sütőpapíron, egyet meg épp nyújtok- így a legpörgősebb a sütés. Légkeveréssel egyszerre kettőt is lehet sütni, érdemes kis időeltolással, akkor zökkenőmentesen lehet cserélgetni. Ennél csak halványabb legyen a tészta!
A lapokat tiszta terítőre csúsztatom, míg kihűlnek. Óvatosan, mert törékeny! Rémisztően kemények és szárazak
a lapok, de ettől nem kell megrémülni.
Majd a krém...

Sűrűre főzöm a pudingot, a margarint lágyra olvasztom, és akkor keverem hozzá, amikor már langyos. A harmadát félreteszem, akár meg is lehet színezni pár csepp szörppel rózsaszínre. A maradék kétharmadhoz hozzákeverem botmixerrel a feltördelt gesztenyemasszát.
Rákenem a lapokra: tészta, gesztenye, tészta, rozalin, tészta, gesztenye, tészta.A tetejére cukormáz kerül: 30 dkg porcukrot keverek ki pár csepp rumaromával és nagyon pici vízzel. A vízzel nagyon óvatosan kell bánni, és kiskanállal adagolom, mert hirtelen feloldódik, és túl híg lesz a massza . Olyan krémes legyen, ami kenhető, de nem folyik le róla... (kezdő háziasszonyok bosszantására...)
Ekkor legalább egy éjszakára spájzba vele, hadd puhítsa meg a krém a lapokat!Másnap, íme:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése