2011. március 3., csütörtök

Dobostorta (vázlat)



Kipróbált recept, nem nehéz, de roppant idő- és tojásigényes!
Nagy tortára való, mert mi nagy család vagyunk, de aki csak édeskettes számára süti, zárójelben megadtam a kisebb torta mennyiségeit is.
TÉSZTA:
– 9 tojás (6)
– 180 g porcukor (120)
– 180 g liszt (120)
– 45 g olvasztott, langyos vaj (30)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Fehérjéből hab.
Porcukor és sárgája habosra kikeverve.
Hozzáadni a fehérje habját, óvatosan,könnyű kézzel keverve.
Hozzákeverni a langyos vajat.
Kerek kapcsos tortaforma alját kenjük meg vajjal, és tegyünk rá kb. 2 MERŐkanál tésztát. Hamar sül, aranybarna legyen.
Kis hűtés után késsel alányúlva lefejteni. Nem baj, ha az elsők bénábbak, ezeket kell középre tölteni :-) Pár lap után remekműveket lehet gyártani!
Ha lehet, két sütőlapon váltva dolgozzunk, így gyorsabb.
Ha egy sütőlap van, a tésztát két részletben keverjük ki, mert a hab összeesik, és akkor már nem jó.
Én a tésztát 1-2 nappal a nagy nap előtt szoktam sütni, mert elég hosszadalmas. De ez a legnehezebb :-) Közben hangoskönyvet hallgatok, pl.Rejtő segít humorral fogadni az első darabokat…
Sütés után nem szabad egymásra tenni, mert összeragad! Én az ebédlőasztalon egy vászonterítőn szárítom egy kicsit.
A legszebb lapot kell 8 szeletre felvágni és félretenni, erre jön majd a karamell.
KRÉM:
12 tojás (8)
300 g porcukor (200)
200 g reszelt étcsoki (130)
2 cs vaníliáscukor
400 g puha, de nem olvasztott vaj (270)
A krémet a megelőző napon készítem.
Tojás, porcukor, reszelt csoki kikever, gőzön sűrűre főz…(Kár elkapkodni- nem olyas sok idő, megint a hangoskönyvet emlegetném) (5- 10 perc)
Nem baj, ha kissé csomós, ez végül nem látszik!!!
Ha teljesen (!) kihűlt, keverjük bele a puha vajat és a vaníliás cukrot.
3 evőkanálnyit tegyünk félre díszítéshez.
Kenjük meg a lapokat krémmel, legfelül krém legyen. Simítsunk az oldalára is.
MÁZ:
(kis és nagy tortához egyformán, ez bőséges adag, de így könnyebb vele bánni)
300 g kristálycukor
4-5 csepp ecet
A felszeletelt lap cikkelyeit tegyük rácsra, alá tálca, vagy sütőpapír.
A cukrot ecettel, folyamatosan keverve kezdjük pirítani. Ha teljesen megolvadt, kanalazzuk/ csorgassuk a masszát a cikkekre.
A cikkeket ne tegyük hűtőbe, mert elfolyósodik a máz. Ha ez mégis bekövetkezik, tálalás előtt kell készíteni még egy kisebb adag mázat, és simán korrigálható… próbáltam :-)
A tortát amúgy jó pár órát hűteni, hogy összeérjen. Ezután pakoljuk rá a dobos szeleteket, nyomózsákból a maradék krémből golyócskákat rá, és….
..habzsolható.
Kiválóan lehet vele villogni, mert mesterműnek látszik, de tényleg csak sok időt kell rászánni!
A recept forrása a HVG- online, kiegészítve a saját sütési tapasztalataimmal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése