2011. február 20., vasárnap

Amerikai almáspite

Előrebocsátom, hogy van igazi amerikai piteformám, hozzá igazi amerikai nénikém, de a csomag fél éve a Király utcában rostokol, feledékenységből kifolyólag, így kapcsos tortaformába kényszerítettem szegény süteményt...



Tészta:

500 g liszt
360 g lágy margarin
40 g cukor
1 kk só
1 tojás
120 ml víz

Töltelék:

6 közepes alma
2/3 pohár cukor
1/3 pohár kiszt
2 kk fahéj





A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, majd a tésztát 2/3- 1/3 arányban kettéosztom.











A nagyobb gombócot kerekre és vékonyra nyújtom, majd kibélelem vele a formát. A lelógó részeket levágom. (lsd. a Disney -féle Hamupipőke klasszikus madaras jelenetét...)














Az almát meghámozom, kivágom a magházát, és nagyon vékony szeletekre vágom.


















Összekeverem a cukros-lisztes-fahéjas keveréket, ráborítom az almaszeletekre, és addig rázogatom a tálat, míg egyenletesen elkeverednek.











A keveréket a tésztával bélelt formába öntöm, és finoman nyomkodom, hogy egyenletesen borítsa.











A kisebb gombócot is kinyújtom, majd kb. centis csíkokra vágom.











A szalagokból, középről indulva és sokat hajtogatva, rácsot rakok az alma tetejére.











A szalagok végét levágom, és betűröm késsel a tésztaperem alá.











A szélére az ujjammal pöttyöket nyomok, majd ráérős napokon egyéb formákkal, pl. tésztalevelekkel lehet tovább díszíteni. Tojássárgával megkenem óvatosan.









Sütés 15 percig 220 fokon, majd még 45-50 percig 175 fokon.






12 megjegyzés:

  1. Ilyet vagyis ilyesmit én is szoktam csinálni, de az sosem ilyen szép! Tök ügyes vagy.:)
    (Én is kapcsos tortaformában szoktam, mert sajnos nincs pitesütőformám, de nagyon szeretnék majd egyszer.:)

    VálaszTörlés
  2. Én azóta vágyom piteformára, mióta kislánykoromban láttam a Hamupipőkét :-)) Amúgy az ikeában is lehet kapni, nem elérhetetlen :-)

    VálaszTörlés
  3. Az amerikai nagynéni-vel rendelkezést is irigylem, de most ebből az almás csodából is nagyon szívesen ennék. :)

    VálaszTörlés
  4. Sütök neked frisset, ha legközelebb erre jársz!

    VálaszTörlés
  5. Majd megnézem akkor az Ikeában, köszi az infót, úgyis megyek hamarosan.:)

    VálaszTörlés
  6. Danke :-)Wollt Ihr so eine Torte am Wochenende?

    VálaszTörlés
  7. jajj, de szééép. meg merjem próbálni?

    VálaszTörlés
  8. Persze! Csak figyelj rá, hogy ne vedd ki hamarabb az előírt időnél, és ne hagyd ki a lisztet a cukros- fahéjas almabevonó porból, mert akkor elázik az alsó tészta, és nyers marad. Ez a buktatója. Bár ilyen esetben is ehető a közepe és teteje...

    VálaszTörlés