2011. június 8., szerda

Gyuvecs

A gyuvecs szerb étel- csomó friss zöldség némi hússal összesütve. Eredetileg bárányhúsból készül, én a konyhámban szokásos pulykát használom. Téli változatához csak némi felkockázott cukkinit és padlizsánt kell fagyasztani, a többi hozzávaló bármikor beszerezhető.


Hozzávalók:

1 kg kockára vágott zöldség (padlizsán, cukkini, zöldbab, paprika, paradicsom, krumpli)
só, bors
1 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
500 g pulykamell (vagy hasonló)
kevés olaj

öntet:

3 dl joghurt
4 tojás
1 ek liszt
(1/2 kk sütőpor)- én mindig elfelejtem beletenni, és nem hiányzik...
petrezselyemzöld
150 g reszelt sajt





A zöldségeket kockára vágom. A padlizsán finoman besózom, fél óra múlva leöblítem, kinyomkodom.








A hagymát, fokhagymát karikára vágom, olajon megpirítom, majd rádobom a felkockázott húst. Só, és a szokásosnál több bors.  









Ha megpirult, összekeverem a zöldségekkel. Az egészet vasedénybe, vagy jénaiba, esetleg sütőzacskóba öntöm, és lefedem.










180 fokon 45 percig sütöm, majd leveszem a fedőt, és 25 percre visszateszem.









Elkészítem az öntetet: kikeverem a joghurtot a tojással, liszttel, majd a sültre öntöm. Egy villával helyenként fellazítom az összesült zöldségeket, hogy közéfolyhasson az öntet.










Megszórom reszelt sajttal, a sütőt 220 fokra állítom, és további 25-30 percig, fedő nélkül sütöm.







2 megjegyzés:

  1. mit keres az öntetben a sütőpor? mit csinál az ott? nekem olyan fura...

    VálaszTörlés
  2. Én mindig elfelejtem és ki is hagyom- elvileg azért, mert a tojás miatt az öntet összesül olyan rántottásra, és gondolom, így lesz szellősebb, könnyebb...

    VálaszTörlés