Tészta:
Sima piskóta, az én nagyobb, mély tepsimhez 10 tojásból, hogy elég magas legyen.
10 tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
1 kk szódabikarbóna
2 cs vaníliáscukor
A piskótát anyukámtól tanult sorrendben készítem, ez szentírás, mindig működik, tehát nem kísérletezem mással.
Először bekapcsolom a sütőt, hogy felmelegedjen, és kibélelem jó minőségű sütőpapírral a tepsit. (A piskóta a legérzékenyebb a vacak papírra. Ha belesül, vége a dalnak...)
A tojások fehérjét tökéletesen kemény habbá verem- akkor jó, ha a felfordított tálból nem folyik ki :-)
Ekkor tovább verem a hozzáadott cukorral és vaníliáscukorral- így kifényesedik a hab.
Ekkor jön hozzá a sárgája, óvatosabban verve hozzákeverem. Végül 5 kanál liszt és a fél kiskanál szódabikarbóna, ezt már egészen óvatosan forgatom bele, hogy ne törjön a hab, majd ugyanígy a liszt és szódabikarbóna másik fele.
Azonnal a tepsibe öntöm, és óvatosan elsimítom. Mehet a forró sütőbe: 10 percig 200 fokon, majd még kb. 15 percig 160 fokon sütöm, de az időre nagyon figyelni kell, mert erősen függ a sütőtől (az enyém légkeveréses) és a piskóta vastagságától! Közismert, de inkább leírom: a piskótára szigorúan tilos sülés közben rányitni az ajtót!
Ha kész, lekapcsolom a sütőt, és kicsit kinyitom az ajtót. majd teljesen nyitom, várok, és csak aztán veszem ki. Rácsra és konyharuhára fordítom, és hagyom kihűlni. (Ha nincs megfelelő méretű rács, néhány fakanalat teszek a konyharuha alá.)
Amíg hűl, elkészítem a mártogatóst.
25 dkg margarin
25 dkg cukor
4 ek kakaó
1 dl tej
Összemelegítem a tűzhelyen, folyamatosan kevergetve.
A langyos piskótát kockára vágom.
Egyet villára szúrok, belemártom a kakaós löttybe, várok néhány másodpercet, hogy magába tudja szívni, majd átemelem a kókuszos tálba (200 g kókuszreszelék).
Körbeszórom, és mehet a tálcára.
Akkor a legfinomabb, ha tudott a krém egy kicsit dermedni, mondjuk egy fél órát. És még másnap sem lesz szörnyen száraz...
Három hete sütöttünk otthon. Csak mi nem piskótatésztából csináljuk, hanem egy kicsit mézesből, és az így elvileg tovább eláll - még egy hét múlva is friss a süti (ha hidegen volt).
VálaszTörlésEgyébként nem tudsz ajánlani valami jó kis tortareceptet? Hétvégén ünnepelünk, és keresek valami új ízt. :)
Tavaly tartottunk egy óriási összevont családi szülinapot, akkor sütöttem dobostortát, grillázstortát, csokoládé és epercharlotte-ot, túrótortát... Milyenre gondolsz? mivel nálunk az április a szülinapszezon kezdete, újrasütöm majd ezeket és fotóval együtt kerülnek fel, de a receptet addig is szívesen átküldöm! (A dobos nem félelmetes ám!)
VálaszTörlésIgazából ahogy tegnap nézelődtem, nagyon megtetszett az Esterházy torta - kicsit diós, bár rémlik, hogy nem mindenki szereti a diót a családban. De lehet, hogy egy dobosba belekezdenék... Vagy milyen a grillázs? (Túró- és csokitorta kilőve, mindig olyan szokott lenni... :D)
VálaszTörlésA Dobostortát úgy kényelmes készíteni, ha előző nap tudsz vele foglalkozni kicsit. A tésztája sima piskótaféle, de az a lassító tényező, hogy egy kapcsos tortaforma lapján kell 1-1 merőkanálnyit megsütni belőle, mert olyan vékony lapokat lehetetlen kézzel szeletelni egy magas piskótából. A krém egy nem nehéz csokokrém, a karamellbevonat is negyed óra alatt kész. Én úgy szerveztem, hogy előző nap kisütöttem a lapokat és megtöltöttem krémmel, éjjel hűtő, ahol jól összeért. Tálalás előtt pedig karamell. Ezt nem ér hamarabb, mert a hűtő párájában egyszerűen leolvad :-) Tapasztalat :-) Kéred a pontos receptet? A grillázskrémhez kell gyártani egy adag diós karamellt-grillázs- és porrá kell zúzni klopfolóval, ez a része némileg időigényes, egyébként semmi különös :-)
VálaszTörlésHú, igen, azt hiszem, kérem a receptet! :) (Kérhetném a grillázsosét is?) Köszi. (Amúgy pénteken sütünk és szombaton lesz a parti, szóval abszolút megoldható.)
VálaszTörlésmosolyto@gmail.com