Előrebocsátom, hogy van igazi amerikai piteformám, hozzá igazi amerikai nénikém, de a csomag fél éve a Király utcában rostokol, feledékenységből kifolyólag, így kapcsos tortaformába kényszerítettem szegény süteményt...
Tészta:
500 g liszt
360 g lágy margarin
40 g cukor
1 kk só
1 tojás
120 ml víz
Töltelék:
6 közepes alma
2/3 pohár cukor
1/3 pohár kiszt
2 kk fahéj
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom, majd a tésztát 2/3- 1/3 arányban kettéosztom.
A nagyobb gombócot kerekre és vékonyra nyújtom, majd kibélelem vele a formát. A lelógó részeket levágom. (lsd. a Disney -féle Hamupipőke klasszikus madaras jelenetét...)
Az almát meghámozom, kivágom a magházát, és nagyon vékony szeletekre vágom.
Összekeverem a cukros-lisztes-fahéjas keveréket, ráborítom az almaszeletekre, és addig rázogatom a tálat, míg egyenletesen elkeverednek.
A keveréket a tésztával bélelt formába öntöm, és finoman nyomkodom, hogy egyenletesen borítsa.
A kisebb gombócot is kinyújtom, majd kb. centis csíkokra vágom.
A szalagokból, középről indulva és sokat hajtogatva, rácsot rakok az alma tetejére.
A szalagok végét levágom, és betűröm késsel a tésztaperem alá.
A szélére az ujjammal pöttyöket nyomok, majd ráérős napokon egyéb formákkal, pl. tésztalevelekkel lehet tovább díszíteni. Tojássárgával megkenem óvatosan.
Sütés 15 percig 220 fokon, majd még 45-50 percig 175 fokon.
Ilyet vagyis ilyesmit én is szoktam csinálni, de az sosem ilyen szép! Tök ügyes vagy.:)
VálaszTörlés(Én is kapcsos tortaformában szoktam, mert sajnos nincs pitesütőformám, de nagyon szeretnék majd egyszer.:)
Én azóta vágyom piteformára, mióta kislánykoromban láttam a Hamupipőkét :-)) Amúgy az ikeában is lehet kapni, nem elérhetetlen :-)
VálaszTörlésEz isteni!
VálaszTörlésFinom süti, az biztos :-)
VálaszTörlésAz amerikai nagynéni-vel rendelkezést is irigylem, de most ebből az almás csodából is nagyon szívesen ennék. :)
VálaszTörlésSütök neked frisset, ha legközelebb erre jársz!
VálaszTörlésMajd megnézem akkor az Ikeában, köszi az infót, úgyis megyek hamarosan.:)
VálaszTörlésGyönyörű!!!
VálaszTörlésDanke :-)Wollt Ihr so eine Torte am Wochenende?
VálaszTörlésjajj, de szééép. meg merjem próbálni?
VálaszTörlésPersze! Csak figyelj rá, hogy ne vedd ki hamarabb az előírt időnél, és ne hagyd ki a lisztet a cukros- fahéjas almabevonó porból, mert akkor elázik az alsó tészta, és nyers marad. Ez a buktatója. Bár ilyen esetben is ehető a közepe és teteje...
VálaszTörlésok, igyekszem! :o))
VálaszTörlés