2011. március 8., kedd

Briós és foszlós kalács

Ez is alaprecept- fehér kenyér, zsömle, kalács, briós...


Tészta:

1 fonottkalácshoz vagy kb. 15 brióshoz

500 g liszt
1 cs szárított élesztő
1 ek cukor (kenyérhez) vagy 200 g cukor (kalácshoz, brióshoz)
1 kk só
0,6 dl olaj
250 ml meleg tej

1 tojás a kenéshez
50 g olvasztott vaj és némi cukor a briós tetejére




Az élesztőt felfuttatom, majd a tésztát alaposan átgyúrom, ez jó 20 perc, ha megadom a módját. Fél órát kelesztem melegben, majd újra dagasztom, és újra pihentetem kicsit. Végül lisztezett gyúrólapra borítom. (A képen dupla adag látható!)









A kalácstésztát háromfelé osztom, megsodrom, és összefonom. Sütés előtt még pihentetem kicsit, aztán kenem csak meg tojás sárgájával.









A brióshoz kisebb adagokra vágom a tésztát, ezeket sodrom, és feltekerem csigaformára. Az olvasztott, de nem forró vajba annyi kristálycukrot szórok, hogy sűrű massza legyen, ezt rákanalazom a briós tetejére- majd sülés közben jobban szétterül rajta.










Pihentetés, tojássárgája, és mehetnek a sütőbe:
légkeverés esetén 200 fok, 30 perc a kalács, jó 15 perc a briós.










A kalács, a kenyér tényleg foszlós lesz...

3 megjegyzés:

  1. Legszívesebben egyből nekiállnék megsütni őket.:)

    VálaszTörlés
  2. Semmi nehézség nincs benne, és jó kis vacsora lehet :-)

    VálaszTörlés
  3. ahhh, de széép! (imádom a kelt tésztát!!!)

    VálaszTörlés