2012. július 15., vasárnap

Dobostorta

Az utóbbi években ez lett a kedvenc tortám. Felülmúlja a várakozást...


Az eredeti receptet évekkel ezelőtt a HVG oldalán találtam. Örök hálám érte.

Hozzávalók:

Tészta (8 lap)

10 tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
1 sütőpor 50 g olvasztott, langyos vaj

A piskótát a szokásos módon készítem el, a langyos vaj kerül bele utoljára.
Sütőpapírra egy tányér segítségével kört rajzolok, majd merőkanállal óvatosan kitöltöm a formát.

Forró sütőben gyorsan sütöm, kb. nyolc lap lesz belőle. A kisült lapokat egy terítőre borítom, és megforgatom, hogy mindkét oldala kiszellőzzön.

Krém

8 tojás
200 g porcukor
150 g csokoládé
2 cs vaníliáscukor
270 g langyos vaj

A tojásokat a porcukorral kikeverem, melegíteni kezdem, belekockázva a csokoládét. Gőz fölött sűrítem, nekem legalább 15-20 percig szokott tartani, amíg besűrűsödik.
Ha a massza meghűlt, hozzáadom a langyos vajat és a vaníliás cukrot.

Máz

250 g cukor
2-3 csepp ecet

Az egyik tortalapot 12 szeletre vágom...


...és a mosogató fölé helyezett sütőrácsra teszem. 


A cukrot kis edényben, víz nélkül, folyton kavargatva olvasztani kezdem.



Ha megolvadt, egyszerűen a lapokra kanalazom.


Nem baj, ha lecsorog, a mosogatóba engedett víz percek alatt felold majd minden ragacsot...


A tortalapokat megtöltöm, és finom, ha egy éjszakán át a hűtőben össze tudnak érni az ízek.
Fontos, hogy a mázas lapokat frissen készítsük csak el, mert a hűtő párájában nagyon hamar megpuhulnak és szétfolynak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése