Az utóbbi években ez lett a kedvenc tortám. Felülmúlja a várakozást...
Az eredeti receptet évekkel ezelőtt a HVG oldalán találtam. Örök hálám érte.
Hozzávalók:
Tészta (8 lap)
10 tojás
10 ek cukor
10 ek liszt
1 sütőpor 50 g olvasztott, langyos vaj
A piskótát a szokásos módon készítem el, a langyos vaj kerül bele utoljára.
Sütőpapírra egy tányér segítségével kört rajzolok, majd merőkanállal óvatosan kitöltöm a formát.
Forró sütőben gyorsan sütöm, kb. nyolc lap lesz belőle. A kisült lapokat egy terítőre borítom, és megforgatom, hogy mindkét oldala kiszellőzzön.
Krém
8 tojás
200 g porcukor
150 g csokoládé
2 cs vaníliáscukor
270 g langyos vaj
A tojásokat a porcukorral kikeverem, melegíteni kezdem, belekockázva a csokoládét. Gőz fölött sűrítem, nekem legalább 15-20 percig szokott tartani, amíg besűrűsödik.
Ha a massza meghűlt, hozzáadom a langyos vajat és a vaníliás cukrot.
Máz
250 g cukor
2-3 csepp ecet
Az egyik tortalapot 12 szeletre vágom...
...és a mosogató fölé helyezett sütőrácsra teszem.
A cukrot kis edényben, víz nélkül, folyton kavargatva olvasztani kezdem.
Ha megolvadt, egyszerűen a lapokra kanalazom.
Nem baj, ha lecsorog, a mosogatóba engedett víz percek alatt felold majd minden ragacsot...
A tortalapokat megtöltöm, és finom, ha egy éjszakán át a hűtőben össze tudnak érni az ízek.
Fontos, hogy a mázas lapokat frissen készítsük csak el, mert a hűtő párájában nagyon hamar megpuhulnak és szétfolynak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése